Blaasstenen bij ruin

Alle medische zaken rondom paarden. Vragen, advies, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Haffie
Berichten: 27
Lid geworden op: 20 jan 2013, 19:58
Locatie: Assen

Blaasstenen bij ruin

Bericht door Haffie » 29 jun 2014, 13:22

We hadden er nog nooit van gehoord voor de dierenarts de diagnose blaasstenen stelde. Zelf kende hij het alleen van honden en katten, maar niet van paarden. Ook Google kon ons niet veel vertellen over blaasstenen bij paarden, vandaar dat ik onze ervaring hier neerzet.

Onze ruin moest eind vorig jaar steeds vaker plassen op plaatsen waar hij het normaal niet deed. We dachten eerst dat hij zich daar makkelijker ontspande (rust tijdens les, op de rijdende trailer, enz.) Ook had hij dagen dat hij echt niet wilde lopen zoals het moest, terwijl we dat niet van hem gewend waren. Maar ook daar zochten we eigenlijk niet iets speciaals achter.

In januari zijn we van pensionstal veranderd omdat het dichterbij was en met meer faciliteiten en van 24 x 7 op de wei ging hij naar overdag op de wei en 's nachts op stal. Kort na de verhuizing tijdens het poetsen wilde hij plassen op de poetsplaats, maar het lukte niet. Meerdere keren niet. Op stal gezet omdat hij daar meestal wel makkelijk plast, maar ook dat lukte niet. Mijn dochter zag een dikke bobbel in de urineleider, dus maar de DA gebeld. Met veel kunst en vliegwerk kreeg hij het voor elkaar om een steen uit de urineleider te halen. Dit had hij bij paarden nog nooit meegemaakt, alleen bij honden en katten. In eerste instantie raadde hij aan om extra vitamine C te geven zoals ook bij honden en katten gedaan wordt. Toen hij advies bij de kliniek gevraagd had bleek dat dit bij paarden niet werkt, dus maar weer gestopt.
Enige optie was een echo doen en eventueel operatief stenen laten weghalen, maar dat zou niet echt een optie zijn omdat ze hoogstwaarschijnlijk weer terug zouden komen.

Het leek er op dat ons paard weer helemaal lekker en happy was, dus misschien was het een eenmalig incident.
Tot hij na ruim een week bloed in de plas had :( Eerst maar een paar dagen rust. Urine voor onderzoek naar een andere DA gebracht die meer ervaring met blaasstenen zou hebben. Er bleek gruis in de urine te zitten. Geadviseerd werd om cranberrysap te geven 1 keer per dag en kruidenpillen urologist. Hiervan zouden blaasstenen weg kunnen gaan. Dit dus gedaan, maar helaas het bloed plassen bij zelfs geringe inspanning bleef terugkomen. De dosis kruidenpillen sterk verhoogd en het paard eerst maar een paar weken op rust gezet. Maar helaas kwam er weer een steen in de urineleider die door een DA verwijderd moest worden.

Hoe konden we het paard van dit probleem afhelpen zonder dat het telkens terug zou komen? De DA's hadden er geen tot weinig ervaring mee en opereren zou geen oplossing zijn. Ook de gevraagde klinieken hier in de buurt hadden niet veel ervaring met blaasstenen.

Uiteindelijk heeft mijn dochter een email opgesteld met alles wat er gebeurd was en wat we geprobeerd hadden en die naar de Universiteitskliniek in Utrecht gestuurd. Misschien dat zij door onderzoeken een antwoord hadden.
De volgende dag werden we al gebeld om nog wat vragen te beantwoorden. Uiteindelijk konden ze natuurlijk pas echt wat zeggen als ze hem onderzocht hadden, maar zij deden regelmatig operaties aan blaasstenen en het kwam maar zelden voor dat het een tweede keer bij hetzelfde paard moest gebeuren. Kleine steentjes konden vaak via een kijkoperatie verwijderd worden, iets grotere konden met een staande operatie door middel van een snee onder de anus verwijderd worden. Alleen heel grote stenen zouden onder narcose met een snede verwijderd hoeven worden. De risico's waren dus misschien minder groot dan we verwacht hadden, omdat wij dachten dat elke operatie onder narcose moest.

We hebben er enkele dagen over nagedacht en vervolgens gevraagd of we een afspraak konden maken van de ene dag komen en als hij geopereerd moest worden dat het direct de volgende dag kon, zodat we niet 2x keer met hem naar de kliniek moesten omdat hij wat lastig op de trailer te krijgen was soms en het nogal een flinke afstand was. Dat was mogelijk als we iets langer wachten.

Dus uiteindelijk met paard in de trailer naar Utrecht. Daar werd eerst aan de hand van allerlei vragen over wat er gebeurd was geprobeerd vast te stellen of het inderdaad een blaassteen zou kunnen zijn. Vervolgens is een echo gemaakt, waarop duidelijk een blaassteen te zien was en mogelijk wat klein gruis. Met opvoelen kon de blaassteen ook duidelijk gevoeld worden.

De DA wilde proberen de blaassteen, die redelijk klein leek, 's middags met een kijkoperatie te verwijderen. Daarvoor kon hij beter wel een nachtje blijven. We konden de trailer op het parkeerterrein parkeren en zijn naar huis gegaan.
Aan het eind van de middag belde de DA dat de steen wat verborgen had gezeten en toch wat groter was. Deze en wat kleinere zouden via een snee onder de anus de volgende dag met een staande operatie verwijderd kunnen worden.

Helaas bleek onze kerel de volgende dag zat van al dat gefrunnik aan zijn kont en zette de hakken figuurlijk in het zand. De DA mocht hem niet verdoven en belde voor toestemming om de operatie van de snee onder de anus onder narcose te doen. Dat was even schrikken en we hebben even 5 minuten bedenktijd gevraagd om te overleggen. Uiteindelijk hebben we besloten om toestemming te geven omdat onze kerel toch niet met die stenen kon blijven lopen.
Na enkele uren kwam het verlossende telefoontje. Hij was wakker en in 1 keer goed opgestaan en alles was goed gegaan. Hij moest nog wel een paar dagen in de kliniek blijven voor wondverzorging en medicatie.

Na 3 dagen was hij weer in zijn eigen stal met voor een week antibiotica en instructies voor wondverzorging. Overdag mocht hij weer lekker in de wei zolang alles goed ging. En alles ging goed. De wond is mooi dicht, hij plast weer minder en loopt weer beter. Na 2 weken goed herstel mocht hij weer langzaam weer aan het werk. We hebben hem nog een paar dagen extra gegeven.

Hij was wel heel schrikachtig na de operatie voor geluiden en mensen achter zich. Maar ook dat zal wel weer slijten.
Uiteindelijk waren we blij dat we toch voor een operatie gekozen hebben.


Dajenka
Berichten: 14
Lid geworden op: 10 feb 2013, 11:09

Re: Blaasstenen bij ruin

Bericht door Dajenka » 02 aug 2014, 10:58

Wat een heftig verhaal. Gelukkig is alles goed gekomen met Stef :)
[align=center]Dajenka[/size][/font][/align]

Plaats reactie

Terug naar “Medisch”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast